Cand toata Romania vuieste de frica unui cutremur catastrofal, iar expertii seismologi cauta explicatii cu privire la “semnalele” primite in ultima vreme, militarii verifica cele 400 de alarme din Capitala!
Alarma de cutremur in Bucuresti! Din fericire acest lucru nu s-a intamplat inca, din ’77 incoace, insa specialistii sunt pregatiti de orice scenariu. La fel si miliatrii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care verifica toate cele peste 400 de sisteme de avertizare.
Dispozitivele, care sunt sub forma unor ciuperci, sunt amplasate pe cele mai inalte cladiri din Capitala. Jumatate dintre ele sunt administrate de Primaria Generala, cealalta jumatate de catre primariile de sector. Insa cei care le monitorizeaza sunt specialistii ISU.
Scopul acestor alarme este acela de ne avertiza cu privire la natura dezastrului. Astfel, alarmele sunt setate sa sune diferit daca este, de exemplu, alarma aeriana, alarma de dezastre sau prealarma aeriana.
Durata fiecarui semnal de alarmare este de doua minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu exceptia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
Semnalul ALARMA AERIANA se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde intre ele.
Semnalul ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde intre ele.
Semnalul PREALARMA AERIANA se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.
Semnalul INCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Puteti asculta AICI cum suna alarmele in cazul unor catastrofe.
(M.A)